Dziwne wibracje !!

kalec
Picciotto
Posty: 8
Rejestracja: 15 mar 2014, 20:57
Bike: APRILIA ATLANTIC 500
Kontakt:

Dziwne wibracje !!

Post autor: kalec » 17 mar 2014, 10:05

Witam !!! Jako ze jestem nowy na forum a także jestem świeżo upieczonym posiadaczem atlantica 500 chciałem prosić o rady bardziej doświadczonych !!! W aprilce występuje dziwna wibracja przy prędkości około 20km/h, rusza płynnie telepocze nią przy 20km/h i potem dalej płynnie jakies pomysły co to może być ??? prosze o pomoc !!!

morgi
Sgarrista
Posty: 103
Rejestracja: 12 mar 2014, 00:43
Bike: RSV 1000 R
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: morgi » 17 mar 2014, 10:14

A próbowałeś ustalić miejsce wibracji.To dużo może pomóc.Czy to przednie zawieszenie, silnik czy może tylne zawieszenie.

kalec
Picciotto
Posty: 8
Rejestracja: 15 mar 2014, 20:57
Bike: APRILIA ATLANTIC 500
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: kalec » 17 mar 2014, 13:20

Zawieszenie raczej nie ponieważ jak postawię na nóżkach i dodam gazu jest to samo. Zastanawiam sie nad rolkami wariatora. Ktoś wspominał też o krzywej tylniej feldze!! sam już nie mam pomysłu. tylko dziwi mnie ze drgania wystaepuja przy 20km/h co rowne jest 2000obr

morgi
Sgarrista
Posty: 103
Rejestracja: 12 mar 2014, 00:43
Bike: RSV 1000 R
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: morgi » 17 mar 2014, 13:38

Jeśli postawiona na nóżkach nadal trzepie to można wykluczyć tylko przednie zawieszenie, pozostaje tylne koło oraz silnik. Sprawdź centrowanie tylnego koła to najprostsze( tak jak się to robi w rowerach) to pozwoli wykluczyć tylne koło, wtedy pozostanie tylko silnik wraz z przekładnią.To że najmocniej trzepie przy tak niskiej prędkości i obrotach nie znaczy że przy innych jest wszystko w porządku( zmienia się częstotliwość i jest mniej odczuwalne).Możliwe też , jak piszesz że są to rolki wariatora.Możliwe że przy niższych prędkościach obrotowych coś je blokuje, natomiast przy wyższych kiedy siła odśrodkowa się zwiększa wszystko wraca do normy.

Awatar użytkownika
selmen
Giovane d’onore
Posty: 60
Rejestracja: 27 cze 2013, 21:40
Bike: AA 500 oraz Pegaso 650
Lokalizacja: Czerwony Bór
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: selmen » 24 mar 2014, 21:53

stawiam na napęd, napisz kolego jak tam analiza bom ciekaw okrutnie co wyszło :roll:
Non Omnis Moriar...

kalec
Picciotto
Posty: 8
Rejestracja: 15 mar 2014, 20:57
Bike: APRILIA ATLANTIC 500
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: kalec » 25 mar 2014, 21:46

Siemanko!! A więc te wibracje jak kolega wyżej napisał pochodzą prawdopodobnie z napędu rozebrałem wszystko na części pierwsze i stwierdziłem że
-zatarte łożysko rolki prowadzącej pasek (koszt 10zl)
-wymieniłem rolki wariatora 6 sztuk (koszt 83,5 z przesyłkom)
-wariator talerz i przeciw talerz gładkie a więc wyglądają na zdrowe
-dzwon sprzęgła nie przepalony i nie ma bicia
-okładziny i sprężyny sprzęgłowe ok podobnie talerze
-felga prosta
-zamówiłem oponę do tyłu stara i tak była zjechana więc tez może mieć winę (koszt 200zl)
-pasek napędowy popękany pomiędzy każdym zębem od strony wewnętrznej do wymiany, zamówiłem (koszt 280zl)
Na razie tyle, koło odbieram jutro, rolki założone, pasek na jutro, zmontuję i napisze czy pomogło.
Mam jeszcze jedno pytanie ponoć do AA500 były dwa paski napędowe jeden dłuższy drugi krótszy zależne to było od rodzaju wariatora,
6 rolkowe miały inne paski i 8 rolkowe napędzane były czym innym. Orientujecie się może jaki pasek na jaki napę. Ja posiadam wario 6 rolkowe był bym wdzięczny
ewentualnie za symbol jako że pasek zamówiony i teraz nie wiem czy aby na pewno dobry a nie chcę wyrzucić prawie 3 stówek w bloto!!

kalec
Picciotto
Posty: 8
Rejestracja: 15 mar 2014, 20:57
Bike: APRILIA ATLANTIC 500
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: kalec » 27 mar 2014, 17:21

A więc złożyłem wszystko do kupy wraz z nowym paskiem, odpaliłem i do moich uszu doszło straszne dzwonienie, niestety pasek walił o obudowe okazało się jednak że pasek nie ten (dayco 28x1036). Zdeterminowany przemyłem ledwo widoczny napis na starym pasku i oczom moim ukazał się napis Piaggio !!!!! Poszperałem troche w necie na allegro i znalazłem pasek który powinnien być ok a mianowicie dayco 27,7x1011 montowany pasek w piaggio x9 roczniki 00-02. Jutro odbieram kolejne składanie odpalenie i jak będe miał chwile napisze co i jak.

Awatar użytkownika
selmen
Giovane d’onore
Posty: 60
Rejestracja: 27 cze 2013, 21:40
Bike: AA 500 oraz Pegaso 650
Lokalizacja: Czerwony Bór
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: selmen » 27 mar 2014, 22:06

nie wymieniałem jeszcze paska u siebie to ci nie pomogę w tej kwestii ale do silnika tego moto wyszystko jest piaggio x9 500 bo to silnik piaggio. dobrze, ze podajesz wszystkie szczegóły, będzie dla potomnych :idea:
Non Omnis Moriar...

kalec
Picciotto
Posty: 8
Rejestracja: 15 mar 2014, 20:57
Bike: APRILIA ATLANTIC 500
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: kalec » 28 mar 2014, 21:34

A więc założyłem nowy pasek dayco 27,7x1011 odpaliłem i wszystko działa znaczy pasek ok!!!! Śruby dociągałem kluczem dynamometrycznym, wariator z momentem 160 Nm a sprzęgło 110 Nm , gwinty przed dokręceniem dałem klejem do śrub. Pierwsza przejażdżka i zero jakichkolwiek drgań, szarpania czy innych niepokojących rzeczy a więc wyżej opisane zabiegi pomogły!! acha cena paska pasującego czyli wymienionego powyżej 397 zl.

Awatar użytkownika
selmen
Giovane d’onore
Posty: 60
Rejestracja: 27 cze 2013, 21:40
Bike: AA 500 oraz Pegaso 650
Lokalizacja: Czerwony Bór
Kontakt:

Re: Dziwne wibracje !!

Post autor: selmen » 28 mar 2014, 22:19

a gdzie kupowałeś ten pasek? i skąd wziąłeś takie a nie inne momenty?
Non Omnis Moriar...

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar wrocław warszawa kraków

Wróć do „Atlantic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości