dziwna sytuacja, napis service

Ecu, Immobilizery, Komputer diagnostyczny, etc.

Moderator: fox2plus

MiszCzu
Appassionato
Posty: 17
Rejestracja: 20 sie 2014, 07:16
Bike: rsv 1000r tuono
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

dziwna sytuacja, napis service

Post autor: MiszCzu » 20 sie 2015, 21:06

Witam, sprawa wygląda tak, byłem trochę pośmigać, moto chodziło elegancko, chwilka postoju, odpalam, wszystko normalnie, 1, ruszam, staję, sprzęgło wciśnięte, nadal na biegu, ruszam, rzut oka na wskaźniki a tu zonk, duży napis SERVICE, i mała kontroleczka w prawym rogu, długo nie myśląc, kierunek parking, dojeżdżam, silnik pracuje normalnie, zgasiłem, przekręcam ponownie kluczyk i magia, ani śladu po napisie i czerwonej kontrolce... Smartkacz w dłoń szybko na forum, kod do wejscia w diagnostykę znalezionym, patrze w poszukiwaniu błędów ii nic, ani widu, ani słychu :o Ma ktoś jakiś pomysł co mogło być przyczyna w/w sytuacji ?? ja na początku myślałem ze to inspekcja olejowa... :roll: aaaaa Sorka za ilość przecinków :D

kinioSV
Autista
Posty: 35
Rejestracja: 03 lut 2014, 01:03
Bike: Tuono1000R '06
Kontakt:

Re: dziwna sytuacja, napis service

Post autor: kinioSV » 21 sie 2015, 09:40

Witam,

U mnie sytuacja ta sama. Po rozgrzaniu motocykla w bliżej nie określonym momencie wskakiwał SERVICE. Zatrzymywałem się i sprawdzałem błędy - brak historii, po wyłączeniu i włączeniu zapłonu, napisu już nie było - wszystko wracało do normy.
Zauważyłem, że problemy się zaczęły jak zalałem PB98. Wróciłem do PB95 i jak ręką odjął. Na wszelki wypadek wymieniłem świece i wyczyściłem filtr powietrza.
O d tego momentu zrobiłem już 1500km i chodzi jak złoto a wcześniej na odcinku 120 km zatrzymywałem się 3 -4 razy żeby wykasować SERVICE.
Jest: TUONO1000R and YZF250
Było: SV650S K6
Będzie w dalekiej przyszłości: Hayabusa

fazer72
Consigliere
Posty: 232
Rejestracja: 11 sty 2010, 21:59
Bike: Tuono Factory '08
Lokalizacja: Stolyca ... niestety
Kontakt:

Re: dziwna sytuacja, napis service

Post autor: fazer72 » 21 sie 2015, 13:27

Sprawdźcie sobie ładowanie. Miałem podobnie i po jakimś czasie (tak ze 2kkm, może więcej) zaczęła się "czkawka" i skończył się stojan.
Błędu nie pokaże, najlepiej rozkręcić i zerknąć czy się nie upala.

MiszCzu
Appassionato
Posty: 17
Rejestracja: 20 sie 2014, 07:16
Bike: rsv 1000r tuono
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: dziwna sytuacja, napis service

Post autor: MiszCzu » 21 sie 2015, 17:34

Dzięki za wskazówki, moto jak na razie idzie na kołek, za dwa tygodnie idzie do Magika który podepnie kompa, popatrzy co i jak z ładowaniem, sprawdzi zaworki, zrobi synchro + CO :) aa z paliwem, hmm ja zawsze leje 98 bo imo blizej jej do parametrów 95 niz normalnej 95 :) od początku lałem 98 wiec chyba to nie wina paliwa, nic jak już będzie wiadomo co było przyczyna to nie omieszkam napisać dla potomnych ;)

MiszCzu
Appassionato
Posty: 17
Rejestracja: 20 sie 2014, 07:16
Bike: rsv 1000r tuono
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: dziwna sytuacja, napis service

Post autor: MiszCzu » 13 wrz 2015, 11:35

Iii mamy winowajcę, sonda lambda, raz na jakiś czas wyrzuca błąd.. hmm i teraz rodzi się pytanie z jakiej okazji jak moto ma MAP2?? Przy MAP2 sonda nie jest na "sztywno" ?? :roll:

kinioSV
Autista
Posty: 35
Rejestracja: 03 lut 2014, 01:03
Bike: Tuono1000R '06
Kontakt:

Re: dziwna sytuacja, napis service

Post autor: kinioSV » 17 kwie 2016, 18:05

Odgrzewam kotleta. Powtórka z rozrywki w mojej apce. Jakieś pomysły co sprawdzić. Jak z ta sonda lambda zakończyła się sprawa?
Jest: TUONO1000R and YZF250
Było: SV650S K6
Będzie w dalekiej przyszłości: Hayabusa

MiszCzu
Appassionato
Posty: 17
Rejestracja: 20 sie 2014, 07:16
Bike: rsv 1000r tuono
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: dziwna sytuacja, napis service

Post autor: MiszCzu » 04 cze 2016, 22:49

Sprawa ni jak się zakończyła, bo moto jeszcze nie wybudzone z zimowego snu :( przed "snem" zalane 95, droga do garażu bez żadnych ekscesów:) zobaczymy co będzie się działo teraz, ja błąd będzie powracał to rozejrzę się za używana sonda, bo cena nowej trochę duża.. 1460 zł :mrgreen:

kinioSV
Autista
Posty: 35
Rejestracja: 03 lut 2014, 01:03
Bike: Tuono1000R '06
Kontakt:

Re: dziwna sytuacja, napis service

Post autor: kinioSV » 05 cze 2016, 21:29

Trochę poczytałem na zagranicznych forach. Sprawdzić trzeba wężyki podłączone do airboxa- czy są i czy nie popękane. Ja zalałem WD40 kostkę od sondy i na razie problem ustał.
Jest: TUONO1000R and YZF250
Było: SV650S K6
Będzie w dalekiej przyszłości: Hayabusa

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar wrocław warszawa kraków

Wróć do „Diagnostyka Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość