Kluczyk - dorabianie, programowanie

Ecu, Immobilizery, Komputer diagnostyczny, etc.

Moderator: fox2plus

Awatar użytkownika
incognito
Vinkiel Capo
Posty: 309
Rejestracja: 31 sty 2012, 11:52
Bike: Tuono Factory '08
Lokalizacja: Piaseczno
Kontakt:

Kluczyk - dorabianie, programowanie

Post autor: incognito » 13 lip 2014, 11:44

Buongiorno!
Swoje Tuono kupiłem z jednym kluczykiem i chcę dorobić drugi. Kupiłem do dorobienia oryginalny kluczyk Aprilia z transponderami. Zaniosłem do speca obydwa żeby wyciął i skopiował. Powiedział, że z wycięciem nie ma problemu, natomiast jeśli chodzi o skopiowanie to według niego kluczyk jest już zaprogramowany... :roll:

I teraz pytanie do Was. Co zrobić, żeby nowy kluczyk po wycięciu działał tak jak stary? W jaki sposób się go programuje? Robi się to w stacyjce?

ISM
Giovane d’onore
Posty: 50
Rejestracja: 19 wrz 2012, 00:22
Bike: ETV1000 Caponord Rally Raid
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Kluczyk - dorabianie, programowanie

Post autor: ISM » 14 lip 2014, 00:05

do szczęści potrzebujesz znaleźć ASO które dysponuje tzw. niebieski Master Key do programowania immo. ZADI, mi się to nie udało, potrzebowałem dla klienta ale niestety , nikt nie miał, oczywiście można kupić to "narzędzie " za jedyne 540zl :)
INDYWIDUALNY SERWIS MOTOCYKLI, http://www.ismserwis.pl" onclick="window.open(this.href);return false;. http://www.czesciaprilia.pl" onclick="window.open(this.href);return false; 510-749-768, serwis@ismserwis.pl

Awatar użytkownika
incognito
Vinkiel Capo
Posty: 309
Rejestracja: 31 sty 2012, 11:52
Bike: Tuono Factory '08
Lokalizacja: Piaseczno
Kontakt:

Re: Kluczyk - dorabianie, programowanie

Post autor: incognito » 27 sie 2014, 19:53

Tomek, jednak sprawę załatwiłem bez specjalnych narzędzi, komputerów, Master Key'ów, za całe 0 zł :D tak się dziś zajarałem, że muszę się pochwalić całą historią :D

Spec, który wycinał mi oryginalny kluczyk miał rację, ze transpondery w kluczyku są już zakodowane i taki kluczyk poprostu trzeba dodać do komputera w motocyklu.
Zatem podjęliśmy próbę w Moto Italia (tu wielkie podziękowania dla Mateusza za pomoc i instrukcję co i jak), ale okazało się, że któryś z poprzednich właścicieli wprowadził do komputera swój user code, a ja go nie znam :cry: Nie chodzi tutaj o "diagnosis code" 13432, tylko o taki, który fabrycznie domyślnie jest 00000. Próbowaliśmy wiele różnych kodów, różnymi sposobami, ale niestety nie dało rady. Zrezygnowany wróciłem do domu, ale wiedząc już co i jak postanowiłem spróbować jeszcze raz, a nóż trafię jakiś kod... i co?
EUREKA :idea: :D za piątym podejściem trafiłem!!! :D kod 54321

Oto cały proces. Może komuś przyda się w przyszłości.

Wchodzimy do Menu komputera -> wybieramy DIAGNOSIS -> wpisujemy diagnosis code 13432 -> następnie wybieramy CHANGE KEY -> teraz wpisujemy ten drugi kod fabrycznie 00000 (u mnie zmieniony na 54321) --->>> na ekranie pojawia się INSERT I KEY i zegar odliczający 20 sekund (czekamy aż odliczanie skończy się bo kluczyk oryginalny siedzi już w stacyjce) -> następnie pojawia się INSERT II KEY i odliczanie 20s - teraz w ciągu tych 20s przekręcamy kluczyk w stacyjce, wyciągamy go, wkładamy drugi dorobiony kluczyk i przekręcamy -> jak odliczanie skończy się pojawi się INSERT III KEY i odliczanie -> trzeciego kluczyka nie mamy, więc czekamy 20 sekund i VOILA! :D wychodzimy z Menu i dwa kluczyki hulają! :D

Z zapasowym kluczykiem w domu głowa spokojniejsza. Pozdro! :D

markos
Consigliere
Posty: 248
Rejestracja: 15 gru 2009, 14:50
Bike: no fajny był...
Lokalizacja: Michigan, USA
Kontakt:

Re: Kluczyk - dorabianie, programowanie

Post autor: markos » 28 sie 2014, 16:34

incognito pisze:Zrezygnowany wróciłem do domu, ale wiedząc już co i jak postanowiłem spróbować jeszcze raz, a nóż trafię jakiś kod... i co?
EUREKA :idea: :D za piątym podejściem trafiłem!!! :D kod 54321
LOTTO!!!! Zagraj w Lotto dopoki dobra passa sie nie skonczyla!!!!* :mrgreen:



* 5% od wygranej dla mnie za podsuniecie dobrego pomyslu ;)

motoaddicted87
Capo crimine
Posty: 482
Rejestracja: 04 lis 2011, 22:33
Bike: aprilia RSV 1000 2006
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Kluczyk - dorabianie, programowanie

Post autor: motoaddicted87 » 16 maja 2017, 12:19

A co zrobic gdy oba kluczyki zostaly zgubione?
I won't die until i show you middle finger on one wheel...

TadeuszB
Giovane d’onore
Posty: 65
Rejestracja: 14 wrz 2015, 06:31
Bike: dodge ram 1500
Kontakt:

Re: Kluczyk - dorabianie, programowanie

Post autor: TadeuszB » 16 maja 2017, 21:36

:) Zmienić motor.

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar wrocław warszawa kraków

Wróć do „Diagnostyka Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość