650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Co się tyczy elektryki motocyklowej

Moderator: fox2plus

baston
Giovane d’onore
Posty: 64
Rejestracja: 29 kwie 2010, 16:02
Bike: Aprilia Pegaso 650 i.e. 2003
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: baston » 23 lis 2010, 22:08

witam,
Nie mogę znaleźć przyczyny dlaczego nie działa regulacja składu mieszanki za pomocą potencjometru w module.
Ciekawostką jest, że ten sam komputer daje się wyregulować po włożeniu do innego Pegaso.
Komputer daje się wprowadzić w tryb serwisowy i nie wykazuje żadnych kodów błędu.
Problem jest na pewno prosty i leży gdzieś w elektryce.
Mam zamiar sprawdzić dokładnie każdy czujnik wg manuala. Wiem, że mam padnięty termiczny włącznik wentylatora i już go nawet zamówiłem w Brav....s.
W serwisie w Wawie powiedzieli , że nie mogę wstawiać żadnego zamiennika bo inaczej może mi wariować komputer...
Wg mojej bardzo skromnej wiedzy elektrycznej ten włącznik termiczny nie jest połączony w żaden sposób z kompem, włącza po prostu wentylator jak temp. cieczy przekroczy konkretną wartość i tyle. Może się mylę.
Pytanie : czy włącznik termiczny może mieć wpływ na prace komputera ?
Czy i jakie czujniki mogą wpływać na możliwość regulacji CO ?
pozdrawiam
baston

Awatar użytkownika
Szwed
Sgarrista
Posty: 110
Rejestracja: 05 sty 2010, 21:15
Bike: Pegaso 650 '04
Lokalizacja: Opole / Krakow
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: Szwed » 05 gru 2010, 20:37

baston pisze:Pytanie : czy włącznik termiczny może mieć wpływ na prace komputera ?
Jeśli mówisz o tym, który włącza tylko wentylator to raczej nie. Co innego, gdyby to był czujnik temperatury, którym komputer mierzy temperaturę silnika.

Spodziewałbym się, że komp nie pozwoli na regulację, jeśli któryś z innych czujników nie podaje prawidłowego sygnału. Wtedy komp wchodzi w tryb pracy, w którym sygnał z czujnika jest zastąpiony jakąś tam stałą wartością z pamięci i oczywiście jakakolwiek regulacja nie ma wtedy sensu, aż do naprawy czujnika.
No ale tego się już sam domyśliłeś, że trzeba je posprawdzać.

Czym się objawia brak możliwości regulacji?
Im gorzej, tym lepiej. (sprawdzone wielokrotnie)

Awatar użytkownika
pegaso
Capo di capi re
Posty: 533
Rejestracja: 13 gru 2009, 21:42
Bike: Aprilia Caponord
Lokalizacja: Lubaczów/Rzeszów
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: pegaso » 05 gru 2010, 20:45

Objawia się tym że motocykl więcej pali.

Awatar użytkownika
Szwed
Sgarrista
Posty: 110
Rejestracja: 05 sty 2010, 21:15
Bike: Pegaso 650 '04
Lokalizacja: Opole / Krakow
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: Szwed » 05 gru 2010, 21:02

pegaso pisze:Objawia się tym że motocykl więcej pali.
Pytałem czym się objawia brak możliwości regulacji, a nie sam fakt złego składu mieszanki (bo chyba to miałeś na myśli).
Im gorzej, tym lepiej. (sprawdzone wielokrotnie)

Awatar użytkownika
pegaso
Capo di capi re
Posty: 533
Rejestracja: 13 gru 2009, 21:42
Bike: Aprilia Caponord
Lokalizacja: Lubaczów/Rzeszów
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: pegaso » 06 gru 2010, 19:46

Możesz troszkę jaśniej bo nie rozumnie pytania :roll:

Awatar użytkownika
Szwed
Sgarrista
Posty: 110
Rejestracja: 05 sty 2010, 21:15
Bike: Pegaso 650 '04
Lokalizacja: Opole / Krakow
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: Szwed » 06 gru 2010, 22:02

Heh, nie wiem czy można jaśniej ;-)
Baston napisał, że nie da się regulować składu mieszanki.
Pytam na czym polega to, że nie da się regulować.
Zupełnie nic się nie zmienia pomimo kręcenia potencjometrem? Zmienia się, ale zakres regulacji jest za mały? Motór mówi że nie i koniec? :-P
Im gorzej, tym lepiej. (sprawdzone wielokrotnie)

Awatar użytkownika
pegaso
Capo di capi re
Posty: 533
Rejestracja: 13 gru 2009, 21:42
Bike: Aprilia Caponord
Lokalizacja: Lubaczów/Rzeszów
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: pegaso » 06 gru 2010, 22:18

Kolega Baston był właśnie u mnie,a nie można wyregulować pomimo kręcenia potencjometrem stoi tak samo na najwyższych wartościach HC i CO.

Awatar użytkownika
Szwed
Sgarrista
Posty: 110
Rejestracja: 05 sty 2010, 21:15
Bike: Pegaso 650 '04
Lokalizacja: Opole / Krakow
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: Szwed » 07 gru 2010, 21:19

Wysoki poziom CO świadczy o ile się nie mylę o zbyt bogatej mieszance?

Może to nie komputer jest winny?
Wtryskiwacz (nie domyka się) albo pompa paliwa (za duże ciśnienie)? Tylko strzelam, na nie-elektryce znam się średnio :|
Warto sprawdzic, czy po włożeniu innego kompa do tego moto regulacja była by poprawna.
Im gorzej, tym lepiej. (sprawdzone wielokrotnie)

Awatar użytkownika
pegaso
Capo di capi re
Posty: 533
Rejestracja: 13 gru 2009, 21:42
Bike: Aprilia Caponord
Lokalizacja: Lubaczów/Rzeszów
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: pegaso » 07 gru 2010, 22:16

Kolega Baston jak był u mnie to sprawdzaliśmy wszystko,komputer u mnie działa normalnie i można normalnie nim sterować czyli jest dobry,miał słabe sprężanie wyremontował silnik i ma teraz dobre a dalej nie może nic wyregulować!

Awatar użytkownika
Szwed
Sgarrista
Posty: 110
Rejestracja: 05 sty 2010, 21:15
Bike: Pegaso 650 '04
Lokalizacja: Opole / Krakow
Kontakt:

Re: 650 i.e. - Regulacja CO - nie działa

Post autor: Szwed » 08 gru 2010, 23:09

pegaso pisze:komputer u mnie działa normalnie i można normalnie nim sterować czyli jest dobry
Czyli moja sugestia jest cały czas możliwa (że to nie komputer, a przeciekający wtryskiwacz lub ciśnienie paliwa).
Czy spotkałeś się z takimi uszkodzeniami?
Im gorzej, tym lepiej. (sprawdzone wielokrotnie)

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar wrocław warszawa kraków

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość