ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Tuning mechaniczny
Daro
Principiante
Posty: 25
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:39
Bike: RSV Mille '02
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: Daro » 14 sty 2010, 16:05

Witam wszystkich,

i mam pytanie.
Czy po instalacji chipa należy ingerować w ustawienia kompa ?
Czy zamieniam chipy i jadę nie martwiąc się juz o nic wiecej ?
Tutaj ktos proponuje chipa: http://moto.allegro.pl/item875239788_ch ... _2003.html
Pozdrawki
Daro

oskar

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: oskar » 14 sty 2010, 16:26

Daro pisze:Witam wszystkich,

i mam pytanie.
Czy po instalacji chipa należy ingerować w ustawienia kompa ?
Czy zamieniam chipy i jadę nie martwiąc się juz o nic wiecej ?
Tutaj ktos proponuje chipa: http://moto.allegro.pl/item875239788_ch ... _2003.html
Zmieniasz Eprom i to wszystko. Ale nie kupuj tego.

Patrz tu:
oskar pisze: Fajne zegary!
Whiplash, tu masz odpowiedni eprom do kompletu projektu - http://www.apriliaforum.net/forums/atta ... entid=5337
http://www.apriliaforum.net/forums/show ... php?t=9852, koszt - 80 ojro
Był w RSV SP (145KM-limitiwana wersja), mało kto wie, że coś takiego też opuściło taśmę produkcyjną (tylko 150 szt.)
chyba że wolisz z dynotech: http://www.apriliaforum.net/forums/show ... php?t=9850 - koszt 60 ojro
http://www.apriliaforum.net/forums/atta ... entid=5325
pzdr!
i pozostałe czynności:
oskar pisze: Pin 16 odcinamy aby odblokować racingową mapę zapłonu.
1. odciąć pin 16 - zielony kabelek
Obrazek
Obrazek
2. wywalić zwężenie w airboxie
Obrazek

3. wywalić element redukcyjny w wydechu
Obrazek

niech MOC będzie z Tobą!
PS. tu jest dodatkowe źródło informacji: http://www.uneuby.de/ - tuning - aprilia

Awatar użytkownika
gacoperz
Principiante
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2009, 00:43
Bike: rsv1000r
Lokalizacja: Bochnia
Kontakt:

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: gacoperz » 14 sty 2010, 22:40

Zakręty a nie moc się liczy ;-)
Moje www:MOTOBOCHNIA.pl ZIPPO forum GAC page
moja i kolegi: KLIK

oskar

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: oskar » 14 sty 2010, 23:23

gacoperz pisze:Zakręty a nie moc się liczy ;-)
Słusznie! :D
Ale bądźmy szczerzy, mocy nigdy dosyć ;)

Daro
Principiante
Posty: 25
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:39
Bike: RSV Mille '02
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: Daro » 15 sty 2010, 14:19

oskar pisze:
Daro pisze:Witam wszystkich,

i mam pytanie.
Czy po instalacji chipa należy ingerować w ustawienia kompa ?
Czy zamieniam chipy i jadę nie martwiąc się juz o nic wiecej ?
Tutaj ktos proponuje chipa: http://moto.allegro.pl/item875239788_ch ... _2003.html
Zmieniasz Eprom i to wszystko. Ale nie kupuj tego.
Dzieku za info.
Czemu odradzasz ten z allegro ?
oskar pisze: Fajne zegary!
Whiplash, tu masz odpowiedni eprom do kompletu projektu - http://www.apriliaforum.net/forums/atta ... entid=5337
http://www.apriliaforum.net/forums/show ... php?t=9852, koszt - 80 ojro
Był w RSV SP (145KM-limitiwana wersja), mało kto wie, że coś takiego też opuściło taśmę produkcyjną (tylko 150 szt.)
chyba że wolisz z dynotech: http://www.apriliaforum.net/forums/show ... php?t=9850 - koszt 60 ojro
http://www.apriliaforum.net/forums/atta ... entid=5325
pzdr!
Te powyżej nalezy kupic z Niemiec , a jakoś nie mam zaufania do tak "odległej" sprzedazy.
No i trzeba sie zalogować, a jakoś niespieszno mi na niemiecka strone :-)
oskar pisze: i pozostałe czynności:

Pin 16 odcinamy aby odblokować racingową mapę zapłonu.
1. odciąć pin 16 - zielony kabelek
Obrazek
Obrazek
2. wywalić zwężenie w airboxie
Obrazek

3. wywalić element redukcyjny w wydechu
Obrazek

niech MOC będzie z Tobą!
PS. tu jest dodatkowe źródło informacji: http://www.uneuby.de/ - tuning - aprilia
[/quote]

Dzieki za info.
Czyli jednak coś tam trzeba jeszcze zmajstrować. ;-)
Czy te powyższe modyfkacje dotyczą RSV Mille z 2002 ?
Pozdrawki
Daro

oskar

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: oskar » 15 sty 2010, 14:22

Bo ten na allegro, to kupa.
Zazwyczaj w/w modyfikacje są realizowane przez poprzednich właścicieli. Sam sprawdź jak jest w Twojej RP.
pozdro

Daro
Principiante
Posty: 25
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:39
Bike: RSV Mille '02
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: Daro » 15 sty 2010, 18:49

oskar pisze:Bo ten na allegro, to kupa.
Zazwyczaj w/w modyfikacje są realizowane przez poprzednich właścicieli. Sam sprawdź jak jest w Twojej RP.
pozdro
Hihihi... dobre.
Ale stwierdzenie, że "kupa" to troche mało.
Z czego wynika, że TO jest "kupą" ?
Dlaczego zasłużyło sobie na taką opinię u Ciebie?

Mojej nikt nie przerabiał. Sprawdziłem.
Pozdrawki
Daro

Awatar użytkownika
gacoperz
Principiante
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2009, 00:43
Bike: rsv1000r
Lokalizacja: Bochnia
Kontakt:

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: gacoperz » 16 sty 2010, 10:26

Moje www:MOTOBOCHNIA.pl ZIPPO forum GAC page
moja i kolegi: KLIK

Daro
Principiante
Posty: 25
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:39
Bike: RSV Mille '02
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: Daro » 18 sty 2010, 19:05


Nooo...
Troche tego jest.
A który według Ciebie jest odpowiedni ?
Który założybys do swojego moto ? Czy moze juz masz założony ?
Pozdrawki
Daro

oskar

Re: ZMiana chip'a, a ustawienia komp.

Post autor: oskar » 18 sty 2010, 19:20

Daro pisze: Hihihi... dobre.
Ale stwierdzenie, że "kupa" to troche mało.
Z czego wynika, że TO jest "kupą" ?
Dlaczego zasłużyło sobie na taką opinię u Ciebie?

Mojej nikt nie przerabiał. Sprawdziłem.
To co jest na aukcjach, to zazwyczaj uniwersalne epromy pod przelotowy wydech, z niepewnego źródła. Możesz bardziej zaszkodzić niż poprawić.
Dlatego najlepiej jest "zamówić| sobie eprom pod konkretny model aprilii z odpowiednimi modyfikacjami. Człowiek który tworzy eprom powinien wiedzieć jaki masz filtr powietrza, jaki wydech, jakie przełożenie i na czym najbardziej Ci zależy (średni zakres, moc maksymalna, załatanie dziury, itp.)
Może zacznij od zmian które wyżej opisałem. One dają sporą poprawę. A co dalej to sam zobaczysz.
Na każdym zagranicznym forum jest sporo tematów dot. epromów.
pozdro

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar wrocław warszawa kraków

Wróć do „Tuning mechaniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość