Aprilka nie odpala

Pegaso Forum

Moderator: Piotrek

bolo78
Giovane d’onore
Posty: 50
Rejestracja: 06 lis 2017, 17:52
Bike: brak
Kontakt:

Re: Aprilka nie odpala

Post autor: bolo78 » 04 cze 2018, 21:00

Właśnie węże są strasznie twarde i martwi mnie też ten płyn z wydechu tzn. spod tej obejmy na dolnym kolanku zaraz pod chłodnicą. Dziś dla odmiany odpaliła od strzała i nie było tej pary o zapachu płynu.Czy tak czy tak to twierdzicie że uszczelka się kłania?

Piotrek
Capo di capi re
Posty: 579
Rejestracja: 15 lut 2015, 19:35
Bike: TS150&Pegaso650
Lokalizacja: Rzeszów/okolice
Kontakt:

Re: Aprilka nie odpala

Post autor: Piotrek » 05 cze 2018, 09:59

Odkręć korek zbiorniczka płynu chłodniczego (węże powinny zmięknąć bo ciśnienie ucieknie),odpal moto trzymając za wąż i obserwuj czy twardnieje wraz z dodaniem gazu,jeśli tak to coś robi ciśnienie w układzie chłodzenia i jest to raczej przedmuch z cylindra przez zniszczoną uszczelkę pod głowicą.

Przy operacji wymiany uszczelki WARTO zaopiekować się głowicą,planowanie,wymiana gumek na zaworach,ocenić stan płytek zaworowych oraz gniazd zaworów ogólnie zrobić jej kapitalkę i masz sprzęt jak nowy.

bolo78
Giovane d’onore
Posty: 50
Rejestracja: 06 lis 2017, 17:52
Bike: brak
Kontakt:

Re: Aprilka nie odpala

Post autor: bolo78 » 05 cze 2018, 16:17

W zbiorniczku nie ma ciśnienia bo tam jest wężyk przelewowy i ciśnienie uchodzi przez niego ale za to jak po przepaleniu motoru odkręce kurek przy chłodnicy wtedy jest duże pssssssssssssssssssss i węże robią się miękkie.

BigSingleCylinder
Uomo d’onore
Posty: 198
Rejestracja: 31 lip 2016, 18:15
Bike: Volvo i już Pegaso 650 MKI
Kontakt:

Re: Aprilka nie odpala

Post autor: BigSingleCylinder » 05 cze 2018, 16:36

Ludki, UKŁAD CHŁODZENIA MUSI PRACOWAĆ POD CIŚNIENIEM!!!! A jakim? To ustala korek od zbiorniczka. Najczęściej od 0,8 do 2 barów. Wyższe ciśnienie = wyższa temperatura wrzenia. Fizyka,szkoła podstawowa.
A to czy Ci dmucha kompresją w układ chłodzenia to insza inszość. Jedź zrób test na CO2 albo zwróć uwagę czy węże puchną jeszcze na nierozgrzanym silniku.

bolo78
Giovane d’onore
Posty: 50
Rejestracja: 06 lis 2017, 17:52
Bike: brak
Kontakt:

Re: Aprilka nie odpala

Post autor: bolo78 » 05 cze 2018, 20:14

Mam jeszcze takie pytanie gdzie jest termostat ponieważ dzisiaj zaobserwowałem,że temperatura miała 100 st. wąż od chłodnicy do czujnika mało nie strzelił taki był naprężony a chlodnica zimna.

Piotrek
Capo di capi re
Posty: 579
Rejestracja: 15 lut 2015, 19:35
Bike: TS150&Pegaso650
Lokalizacja: Rzeszów/okolice
Kontakt:

Re: Aprilka nie odpala

Post autor: Piotrek » 05 cze 2018, 21:53

Termostat masz po lewej stronie na samym przodzie silika po drugiej stronie dekielka od pompy wody tam są 2 śrubki na imbusa z troche słaym dostępem(trzeba zdemontować płytę pod silnikiem) ale spoko,idzie odkręcić,gorzej z dostępem do nowego termostatu ale chyba jest jeden na olx na handel.

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar wrocław warszawa kraków

Wróć do „Pegaso”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość